Opdrachtgever:
HKU
Jaar:
2012

Ken je die film, Memento? Zo niet, ik zou ‘m eens kijken, een aanrader!

Voor een schoolopdracht moest ik een film omzetten in een boek, in mijn geval ‘Memento’. Wat ik interessant vond aan de film was het verhaal dat Leonard keer op keer blijft vertellen. Het verhaal gaat over Sammy Jankis, een man die geen korte termijngeheugen heeft, net als Leonard zelf. Ik herschreef dit verhaal zodat het in tweede persoon werd verteld, zodat ik de lezer in dezelfde positie als Leonard kan plaatsen, en die zijn ‘condition’ kan laten beleven.

Op de eerste vierpagina’s lees je precies het verhaal zoals Leonard het in de film elke keer verteld. Echter kun je met Leonards condition je niet te lang focussen, en snel begin je dingen te vergeten. De vier pagina’s daarna vertellen precies hetzelfde verhaal, wat je in de war zou brengen wanneer je echt zijn condition zou hebben. Maar het ergste is… afleiding! Wanneer Leonard afgeleid wordt van waar hij mee bezig is, vergeet hij direct alles wat hij aan het doen was, met wie, en waarom. Alles.

Plots zit er dan een gevouwen bladzijde midden in het verhaal. Wanneer je het openvouwt, ben je afgeleid van wat je aan het lezen was, en weet je dus niks meer; wat er onder de flap zit is leeg. Dat was het einde van die herinnering, want net als bij Leonard werkt je korte termijngeheugen niet wanneer je dit boek leest. De rest van het boek is dus leeg.